Διαμεσολάβηση

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Διαμεσολάβηση μπείτε στο donthate-mediate.gr.

Γιατί Διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση είναι σήμερα ο πλέον διαδεδομένος Εναλλακτικός Τρόπος Επίλυσης Διαφορών βρισκόμενη, όπως λέγεται, «στην καρδιά αυτών».

Η διαμεσολάβηση, ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών, δεν πρέπει να συγχέεται με τη διαιτησία, διότι αν και η διαιτησία εμφανίζεται ως κάτι το «εναλλακτικό» σε σχέση με την ενώπιον των δικαστηρίων διαδικασία, είναι παρόλα αυτά θεμελιωδώς η ίδια, με την έννοια ότι ούτε ο Δικαστής, ούτε ο Διαιτητής έχουν τη δυνατότητα να δράσουν όπως ο Διαμεσολαβητής και να βοηθήσουν τα μέρη να βρουν εκείνα μια κοινά αποδεκτά λύση, αλλά καταλήγουν σε δεσμευτική για τα μέρη κρίση.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 4640/2019 (άρθρο 2 παρ. 2) (αντίστοιχη πρόβλεψη είχε και ο προηγούμενος νόμος 3898/2010 στο άρθρο 4 εδ. β΄) «ως διαμεσολάβηση νοείται μια διαρθρωμένη διαδικασία ανεξαρτήτως ονομασίας με βασικά χαρακτηριστικά την εμπιστευτικότητα και την ιδιωτική αυτονομία, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη επιχειρούν εκουσίως, με καλόπιστη συμπεριφορά και συναλλακτική ευθύτητα, να επιλύσουν με συμφωνία μία διαφορά τους με τη βοήθεια διαμεσολαβητή».Τα βασικά χαρακτηριστικά της διαμεσολάβησης είναι:

  • Η ταχύτητά της

Η πείρα από τη διεθνή αλλά και την ελληνική πρακτική έχει δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων που έχουν αχθεί στη διαμεσολάβηση καταλήγει σε συμφωνίας εντός οκτώ, κατά μέσο όρο, ωρών.

  • Ο εκούσιος χαρακτήρας της 

Η διαμεσολάβηση βασίζεται στην επιθυμία των μερών να συμμετέχουν σε αυτή και να βρουν λύση μέσω αυτής. Ανά πάσα στιγμή τα μέρη, μέχρι την υπογραφή του συμφωνητικού, είναι ελεύθερα να αποχωρήσουν, όπως επίσης και να επανέλθουν.

  • Η εμπιστευτικότητα

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διαμεσολάβησης, που επιτρέπει την ομαλή εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας.

Ό,τι συμβαίνει στο χώρο όπου διεξάγεται η διαμεσολάβηση «μένει εκεί». Κανείς, ούτε τα μέρη, ούτε ο διαμεσολαβητής, ούτε κανένας άλλος από τους μετέχοντες στη διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο δεν επιτρέπεται να αναφερθεί στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, ούτε να καταθέσει ως μάρτυρας σε ενδεχόμενη μεταγενέστερη δικαστική ή διαιτητική διαδικασία.

Περαιτέρω, ο διαμεσολαβητής δεν επιτρέπεται να μεταφέρει τις πληροφορίες που του παρέχουν τα μέρη κατά τη διάρκεια των προσωπικών τους συναντήσεων με αυτόν παρά μόνο στο μέτρο που έχει την προς τούτο ρητή εντολή/άδεια του ενδιαφερομένου μέρους.

  • Η μη δεσμευτικότητα της διαδικασίας

Βασικό χαρακτηριστικό της διαμεσολάβησης είναι η μη δεσμευτικότητα της διαδικασίας μέχρι την υπογραφή του συμφωνητικού επίλυσης της διαφοράς (εφόσον φυσικά επιτευχθεί), το οποίο και μόνο δεσμεύει τα μέρη.

Ό,τι λέγεται, προτείνεται, αντιπροτείνεται στα πλαίσια της διαδικασίας της διαμεσολάβησης (πριν την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή του συμφωνητικού) δεν δεσμεύει τα μέρη. Το χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με αυτό της εμπιστευτικότητας επιτρέπει στα μέρη να «ανοιχθούν», να δράσουν και να σκεφτούν δημιουργικά, να γεννήσουν ιδέες και λύσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν προταθεί, ενδεχομένως δε ούτε καν σκεφθεί.

  • Ο ρόλος του Διαμεσολαβητή

Ο διαμεσολαβητής είναι ουδέτερος και αμερόληπτος. Δεν πρέπει να συνδέεται, ούτε να εξαρτάται με οποιοδήποτε τρόπο από τα μέρη.

Ο διαμεσολαβητής δεν είναι μέρος της διαφοράς, δεν είναι δικαστής, ούτε διαιτητής. Δεν θα εκδώσει απόφαση, ούτε θα προτείνει λύσεις. Βρίσκεται εκεί με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει, με την εμπειρία και τις ικανότητές του, τα μέρη να βρουν εκείνα τη δική τους λύση στη διαφορά τους . Μια τέτοια λύση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ενάντια στο νόμο, μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μορφή, που στα μάτια του διαμεσολαβητή μπορεί να μην φαίνεται ως η ιδανική λύση της διαφοράς. Ωστόσο, ο ίδιος δεν δικαιούται να επικρίνει (ούτε καν να σχολιάσει) τη συμφωνία αυτή, διότι απλά δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Ένα από τα πλέον γνωστά παραδείγματα που καταδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης έναντι τόσο της διαιτησίας, όσο και άλλων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών, είναι αυτό της αντιδικίας μεταξύ δύο προσώπων (στους οποίους ο αφηγητής της ιστορίας μπορεί να αποδώσει όποια ιδιότητα επιθυμεί, όπως π.χ. αυτή των αδερφών, συγγενών κλπ) που διεκδικούν την τελευταία διαθέσιμη παρτίδα πορτοκαλιών της χρονιάς, προβάλλοντας ο καθένας σειρά επιχειρημάτων για να στηρίξει τον δίκαιο χαρακτήρα της απαίτησής του. Μια δικαστική ή διαιτητική απόφαση θα έκρινε υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς στην οποία και θα απέδιδε τα πορτοκάλια, διότι ούτε ο Δικαστής ούτε ο Διαιτητής μπορούν να κρίνουν πέραν του αιτήματος που τους υποβάλλεται.

Με τη διαμεσολάβηση τα μέρη οδηγήθηκαν σε μια άλλη, απρόβλεπτη, εξέλιξη ευνοϊκή και για τα δύο. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε πραγματική αντιδικία και ότι μπορούσαν να ικανοποιηθούν και το δύο, επειδή το ένα ήθελε τα πορτοκάλια για τον χυμό τους, και το άλλο για την φλούδα τους.

Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε γιατί ο διαμεσολαβητής, ακολουθώντας πιστά τις αρχές τις διαμεσολάβησης και χρησιμοποιώντας τακτικές, γνωστές στις διαπραγματεύσεις, όπως:

  •    • ο διαχωρισμός των προσώπων από το πρόβλημα, τακτική που βοηθά στην αποφυγή παρεξηγήσεων που προκαλούνται από την προσωπική γνώμη του ενός για το άλλο μέρος και κατατείνει στην κατανόηση του πραγματικού προβλήματος, της πραγματικής διαφοράς των μερών, και
  •     • η εστίαση στα συμφέροντα των μερών και όχι στις θέσεις που διατυπώνουν, ώστε, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, να προσδιορίσει τα ακριβή αίτια της διαφοράς και τους αληθινούς στόχους των μερών,

βοήθησε τα μέρη να αντιληφθούν τα πραγματικά τους συμφέροντα και όχι μόνο να οδηγηθούν στην πλέον συμφέρουσα για τον καθένα λύση, αλλά και ενδεχομένως να θέσουν τις βάσεις ενδεχόμενης μελλοντικής συνεργασίας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες διαφορές υπάγονται στη Διαμεσολάβηση;

Στην Διαμεσολάβηση μπορούν να υπαχθούν εμπορικές, αστικές, εργατικές και οικογενειακές διαφορές. Και βέβαια, αθλητικής φύσεως διαφορές

Ποιοι συμμετέχουν στη Διαμεσολάβηση;

Ο Διαμεσολαβητής, τα συμβαλλόμενα μέρη, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους και όποιο άλλο πρόσωπο (εμπειρογνώμονας, σύμβουλος κλπ) συμφωνηθεί από τα μέρη.

Ποια είναι η ισχύς της συμφωνίας που θα υπογραφεί εφόσον επιτευχθεί συμφωνία;

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, υπογράφεται σχετικό πρακτικό από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Από και με την κατάθεση του πρωτοτύπου πρακτικού στη γραμματεία του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας, όπου διεξήχθη η διαμεσολάβηση, εφόσον περιέχει συμφωνία των μερών για ύπαρξη αξίωσης που μπορεί να εκτελεσθεί αναγκαστικά, αποτελεί εκτελεστό τίτλο σύμφωνα με το άρθρο 904 παρ. 2 εδ γ΄ Κ.Πολ.Δ.

Ποιος επιλέγει το Διαμεσολαβητή;

Ο Διαμεσολαβητής επιλέγεται ελεύθερα από τα εμπλεκόμενα μέρη μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται στον Δημόσιο Κατάλογο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτός ανακοινώνεται στην ειδική ιστοσελίδα αυτού για τη Διαμεσολάβηση www.diamesolavisi.gov.gr.

Ποια είναι η ακολουθούμενη κατά τη διαμεσολάβηση διαδικασία;

Μια συνήθης διαδικασία διαμεσολάβησης ακολουθεί τα ακόλουθα στάδια:

Ξεκινά με κοινή συνάντηση των μερών και των δικηγόρων τους, κατά την οποία ο Διαμεσολαβητής εξηγεί τη διάρθρωση της διαδικασίας και τονίζει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων και ζητά από τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Ακολούθως και όποτε ο Διαμεσολαβητής το κρίνει σκόπιμο, προχωρά στη διαδικασία των ιδιωτικών, εμπιστευτικών συνεδριάσεων, κατά τις οποίες ο διαμεσολαβητής συζητά με κάθε ένα από τα μέρη για να αναλύσει την περίπτωσή τους, να αναγνωρίσει και να αναδείξει τα πραγματικά συμφέροντα καθενός από τα μέρη και να αναπτύξει επιλογές για την επίλυση της διαφοράς. Οι συναντήσεις αυτές μπορεί να είναι πολλαπλές, η δε διάρκειά τους δεν ξεπερνά, κατά κανόνα, τα είκοσι με τριάντα λεπτά η καθεμία.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με μια τελευταία κοινή συνάντηση κατά την οποία, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία, υπογράφεται το πρακτικό της διαμεσολάβησης από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

Αθλητική Διαμεσολάβηση

«Ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς
όλων των ανδρών και των γυναικών και η απουσία του αφήνει ένα κενό
που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ποτέ
»,
Pierre de Coubertin (1863 – 1937)

Η δήλωση αυτή του Βαρόνου Pierre de Coubertin αποτυπώνει με ιδανικό τρόπο τη σημασία και το ρόλο που διαδραματίζει ο αθλητισμός στη ζωή μας.

Ο αθλητισμός, ή σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης «όλες οι μορφές σωματικής δραστηριότητας, οι οποίες, μέσω περιστασιακής ή οργανωμένης συμμετοχής, έχουν στόχο την έκφραση ή τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και πνευματικής υγείας, δημιουργώντας κοινωνικές σχέσεις ή επιτυγχάνοντας επιδόσεις σε αγώνες όλων των επιπέδων», βρίσκεται καθημερινά γύρω μας και μας επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ως φίλαθλοι,

Ως οπαδοί,

Ως γονείς παιδιών που αθλούνται ή θέλουν να αθληθούν αλλά δεν βρίσκουν τους κατάλληλους χώρους,

Ως παίκτες ή διοργανωτές αθλητικού στοιχήματος,

Ως κάτοικοι περιοχών πέριξ ή πλησίον αθλητικών εγκαταστάσεων,

Ως θύματα ή θύτες αθλητικής βίας,

Ως ιδιοκτήτες ομάδων ή αθλητικών σωματείων,

Ως μέλη αθλητικών σωματείων,

Ως επιχειρηματίες,

Ως manager αθλητών,

Ως προπονητές,

Ως αθλητές,

Ως διαιτητές,

όλοι μας με κάποια ιδιότητα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εμπλεκόμαστε ή επηρεαζόμαστε –αρνητικά ή θετικά– από τον αθλητισμό.

Από την όχληση που προκαλείται από τα «γηπεδάκια» της γειτονιάς έως τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις κατά ή υπέρ της ανέγερσης γηπέδων ή μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων,

Από τις οικονομικές απαιτήσεις αθλητών, προπονητών, γυμναστών και λοιπών κατά ερασιτεχνικού σωματείου στο οποίο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έως τις οικονομικές απαιτήσεις επαγγελματιών αθλητών ανωτάτου επιπέδου, προπονητών ή manager,

Από την διαμαρτυρία του γονέα κατά του προπονητή που άφησε στον πάγκο το παιδί του σε φιλικό αγώνα έως την απόφαση του αρμοδίου οργάνου για τη συμμετοχή αθλητή ή ομάδας ή χώρας σε Ολυμπιακούς Αγώνες,

Από τη διαφωνία μεταξύ επιχείρησης γηπέδων 5Χ5 και του ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται για το ύψος του ενοικίου έως τις διαφορές μεταξύ πολυεθνικών εταιρειών για θέματα χορηγιών, αποκλειστικών δικαιωμάτων, διαφήμισης ή ακόμα και ambush marketing,

Από τις απλές πειθαρχικές παραβάσεις μέχρι τις παραβιάσεις των κανόνων κατά της φαρμακοδιέγερσης,

όλες αυτές είναι διαφορές που συνδέονται με τον αθλητισμό.

Πως όμως θα επιλυθούν με τρόπο γρήγορο, αποτελεσματικό και κυρίως με τρόπο που θα αφήσει ικανοποιημένα όλα τα μέρη;

Μέσω της διαμεσολάβησης.

Είναι ταχύτερη από τη διαδικασία ενώπιον των Δικαστηρίων.

Είναι αποτελεσματικότερη από τη διαιτησία στο βαθμό που επιτρέπει στα μέρη να ξεφύγουν από τα στενά όρια της διαφοράς, να λειτουργήσουν δημιουργικά και να επιλύσουν μόνα τους τη διαφορά με τρόπο που ούτε ο Διαιτητής, ούτε ο Δικαστής θα μπορούσε να κάνει, αφού και αυτοί κρίνουν βάσει των αιτημάτων των μερών.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την αθλητική διαμεσολάβηση πατήστε στο www.sportmediation.gr.

Μητρώο Διαμεσολαβητών

Το μητρώο των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πατώντας εδώ.

Νομοθεσία

Έντυπο Έγγραφης Ενημέρωσης

Έντυπο Έγγραφης Ενημέρωσης του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 4640/2019, όπως δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Πατήστε εδώ για το Έντυπο Έγγραφης Ενημέρωσης του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 4640/2019 σε μορφή word.

Πατήστε εδώ για το Έντυπο Έγγραφης Ενημέρωσης του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 4640/2019 σε μορφή pdf.

Σημειώνεται ότι με το άρθρο 59 του Σχεδίου Νόμου Ψηφίσθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», τροποποιήθηκε το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρ. 3 του ν. 4640/2019, που αφορά στο ενημερωτικό έγγραφο για τη δυνατότητα διαμεσολαβητικής διευθέτησης της διαφοράς με αναδρομική ισχύ από 30.11.2019 και καταλαμβάνει και τις ήδη κατατεθείσες αγωγές.

To δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 4640/2019 (Α’ 190) αντικαθίσταται ως εξής:

«Το ενημερωτικό έγγραφο συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον εντολέα και τον πληρεξούσιο δικηγόρο του και κατατίθεται με το εισαγωγικό δικόγραφο της αγωγής που τυχόν ασκηθεί ή με τις προτάσεις το αργότερο μέχρι τη συζήτησή της, επί ποινή απαραδέκτου της συζήτησης της αγωγής. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τις αγωγές που έχουν κατατεθεί από 30.11.2019 έως σήμερα».

Copyright 2014 | Όροι Χρήσης

top